top of page

Wat telen we zoal in onze moestuin?

Onze moestuin is 3000 m². Daar kun je heel veel in telen. Maar als je zo’n grote tuin hebt, wat ga je dan telen? De keuze van onze gewassen maken we in overleg met Voedselbank Zuidoost Drenthe. Het grootste deel van onze oogst schenken wij namelijk aan hen.


We willen natuurlijk dat onze oogst goed terecht komt; dat het ook daadwerkelijk gegeten wordt. Daarvoor vragen wij feedback aan Voedselbank Zuidoost Drenthe. Op hun uitgiftepunten in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn horen zij wat de ontvangers van de levensmiddelenpakketten vinden. Zitten er groenten in die niet gegeten worden? Is er behoefte aan andere groenten? Wat vindt men van de aardappelen?


Over het algemeen worden “oud-Hollandse” groenten zoals rode biet, sla, andijvie, wortelen, prei en kolen het beste ontvangen. Ook aardappelen worden veel gegeten en dan het liefst iets stevige aardappelen. Dat is voor ons fijn om te weten. Dan gaan we dat verbouwen in onze moestuin.


Daarnaast moeten we letten op de houdbaarheid van de groenten en aardappelen. Op elk uitgiftepunt is er één keer per twee weken de uitgifte van de levensmiddelenpakketten. Dat betekent dat men verse groenten krijgt waarvan het fijn is dat die enigszins houdbaar zijn. Wij kiezen er daarom bijvoorbeeld voor om geen kropsla te telen, maar wel ijsbergsla. Die is namelijk langer houdbaar.Naast de wens van de cliënten van de voedselbank en de houdbaarheid van de groenten, kijken we ook wat goed groeit in onze tuin. We gebruiken geen kunstmest. Compost gebruiken we wel. Wij tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Om zoveel mogelijk evenwicht in onze tuin te krijgen, passen we wisselteelt toe en kijken we welke gewassen goed bij elkaar kunnen staan en welke niet. Ook planten we bepaalde bloemen tussen onze gewassen om zo op een natuurlijke wijze bepaalde insecten te weren. En om andere insecten aan te trekken hebben we verschillende stukken ingezaaid met wilde bloemenmengels. Rondom onze moestuin plaatsen we een gaashek waarmee we konijnen zoveel mogelijk buiten de tuin houden.


Als laatste hebben we uiteraard te maken met de seizoenen. Bepaalde groenten doen het goed in de zomer en andere groenten oogst je vooral in de winter. We proberen met de keuze van de gewassen zo goed mogelijk de oogst de spreiden over het jaar. Bij ons eet je wat de seizoenen ons schenken.

20 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page