top of page

6 items found for ""

 • We zijn druk bezig in de moestuin

  Nu de temperaturen hoog zijn en de grond vochtig genoeg is, kan iedereen volop in de tuin aan de slag. De siertuinen bloeien met de mooiste bloemen en op iedere volkstuin zie je op-en-top bedrijvigheid. In onze Voedseltuin is dat niet anders. Door de vele regen die de afgelopen herfst en winter is gevallen en we toch ook wel een nat begin van het voorjaar hadden, was onze tuin ook erg nat geworden. We konden daardoor wat later dan gewenst in onze moestuin starten. Inmiddels hebben we een flinke slag geslagen. De eerste planten van de 75 kg pootaardappelen staan in bloei. Daarop vangen we ook al de eerste coloradokevers met de hand af. Dat laatste is nu een dagelijkse klus voor ons. De overige plantvakken raken ook al flink gevuld. We bestellen plantgoed, maar we hebben ook gezaaid in onze kleine kas. Nu het warm genoeg is, kunnen we ook in de volle grond zaaien. Wat staat er op dit moment in onze tuin? Dat is al een mooie verscheidenheid aan gewassen: courgettes, prei, rode biet, ijsbergsla, andijvie, savooiekool, spitskool, wortels, sperziebonen en natuurlijk de aardappelen. Komende weken komen er nog andere soorten kolen, nog meer sla en andijvie, rode bieten, prei en wortels bij. Allemaal groentesoorten die we samen met Voedselbank Zuidoost Drenthe hebben uitgezocht. Want -zoals u weet- wij schenken onze oogst aan deze Voedselbank. Het grootste gedeelte van de moestuin wordt dus ingenomen door aardappelen en de groenten voor de voedselbank. Een klein gedeelte hebben wij ingericht als proeftuin. Daarin kunnen onze vrijwilligers zelf groenten telen. Gewoon om te kijken hoe ze groeien of om te kijken of onze grond en ons klimaat daarvoor geschikt zijn. We hebben in onze proeftuin nu popcornmaïs, knolvenkel, tomaten, aardbeien en zonnebloemen staan en een gedeelte is ingericht voor onze bloementuin met bloemen die insecten aantrekken. De proeftuin is nog niet vol, maar daar komt ongetwijfeld verandering in. Want experimenteren met groenten vinden wij leuk en we leren er van.

 • Wat telen we zoal in onze moestuin?

  Onze moestuin is 3000 m². Daar kun je heel veel in telen. Maar als je zo’n grote tuin hebt, wat ga je dan telen? De keuze van onze gewassen maken we in overleg met Voedselbank Zuidoost Drenthe. Het grootste deel van onze oogst schenken wij namelijk aan hen. We willen natuurlijk dat onze oogst goed terecht komt; dat het ook daadwerkelijk gegeten wordt. Daarvoor vragen wij feedback aan Voedselbank Zuidoost Drenthe. Op hun uitgiftepunten in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn horen zij wat de ontvangers van de levensmiddelenpakketten vinden. Zitten er groenten in die niet gegeten worden? Is er behoefte aan andere groenten? Wat vindt men van de aardappelen? Over het algemeen worden “oud-Hollandse” groenten zoals rode biet, sla, andijvie, wortelen, prei en kolen het beste ontvangen. Ook aardappelen worden veel gegeten en dan het liefst iets stevige aardappelen. Dat is voor ons fijn om te weten. Dan gaan we dat verbouwen in onze moestuin. Daarnaast moeten we letten op de houdbaarheid van de groenten en aardappelen. Op elk uitgiftepunt is er één keer per twee weken de uitgifte van de levensmiddelenpakketten. Dat betekent dat men verse groenten krijgt waarvan het fijn is dat die enigszins houdbaar zijn. Wij kiezen er daarom bijvoorbeeld voor om geen kropsla te telen, maar wel ijsbergsla. Die is namelijk langer houdbaar. Naast de wens van de cliënten van de voedselbank en de houdbaarheid van de groenten, kijken we ook wat goed groeit in onze tuin. We gebruiken geen kunstmest. Compost gebruiken we wel. Wij tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Om zoveel mogelijk evenwicht in onze tuin te krijgen, passen we wisselteelt toe en kijken we welke gewassen goed bij elkaar kunnen staan en welke niet. Ook planten we bepaalde bloemen tussen onze gewassen om zo op een natuurlijke wijze bepaalde insecten te weren. En om andere insecten aan te trekken hebben we verschillende stukken ingezaaid met wilde bloemenmengels. Rondom onze moestuin plaatsen we een gaashek waarmee we konijnen zoveel mogelijk buiten de tuin houden. Als laatste hebben we uiteraard te maken met de seizoenen. Bepaalde groenten doen het goed in de zomer en andere groenten oogst je vooral in de winter. We proberen met de keuze van de gewassen zo goed mogelijk de oogst de spreiden over het jaar. Bij ons eet je wat de seizoenen ons schenken.

 • Gezocht: een algemeen bestuurslid

  Stichting Voedseltuin Emmen is een vrijwilligersorganisatie die op biologische wijze aardappelen, groenten en fruit teelt voor mensen met een kleine portemonnee. Wij schenken onze oogst aan Voedselbank Zuidoost Drenthe. Daarnaast voorzien wij lokale kookclubs van onze verse, biologische groenten. Wij bieden een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar we samen kunnen werken en leren. Onder het genot van een kopje koffie of thee bieden we elkaar een luisterend oor als daar behoefte aan is. Onze stichting is de afgelopen jaren flink gegroeid; we hebben onze moestuin vergroot, we hebben een boomgaard aangelegd en steeds meer vrijwilligers en organisaties weten ons te vinden. Ter versterking van ons team zoeken we een algemeen bestuurslid, met als aandachtsgebieden nieuwe vrijwilligers en extern bezoek. Taken: o             Kennismaking nieuwe vrijwilligers o             Coördineren werkzaamheden nieuwe vrijwilligers o             Initiëren educatie, workshops en rondleidingen o             Ontvangen sponsoren en externe partners o             Overige bestuurstaken We vergaderen één keer per maand. Voor een goed contact met onze overige vrijwilligers is het fijn om regelmatig op woensdagochtend en/of vrijdagochtend op de Voedseltuin aanwezig te zijn. Wil je graag bijdragen aan dit goede doel of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze secretaris Inka van der Velde via voedseltuinemmen@gmail.com. Start datum: in overleg Aantal vrijwilligers gezocht: 1 Locatie: Bargermeer Zuid Doelgroep: Volwassenen. Soort vrijwilligerswerk: Bestuursactiviteiten , Informatie, advies en voorlichting , Natuur en milieu , Tuin/ groen , PR, communicatie en media. Werkdagen: Flexibel, in overleg, Woensdagochtend, Vrijdagochtend. Plaats vrijwilligerswerk: Emmen breed.

 • Ovenschotel met prei-rolletjes en kaas

  Lekkere Hollandse ovenschotel met aardappelpuree, gestoofde prei rolletjes gewikkeld in ham en een romige kaassaus INGREDIËNTEN (voor 4 personen) 900 gr aardappelpuree 12 plakjes achterham (of voeg een handje gezouten cashewnoten toe) 6 middeldikke stengels prei 2 handje geraspte kaas 300 ml melk 30 gr bloem 30 gr boter Snuf kerrie BEREIDING Verwarm de oven op 200 graden. Bereid de puree volgens het recept of verpakking, roer een snuf kerrie door de puree. Verwijder eventueel vieze of kapotte bladeren van de prei. Snijd het bovenste donkergroene gedeelte van de prei, hier kun je bijvoorbeeld nog een lekkere soep mee maken. Snijd de stengels in 2 stukken en was ze onder de koude kraan. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook en stoof de lichte stukken prei ca. 8 minuten. Laat ze daarna goed en voorzichtig uitlekken. Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer door elkaar en laat de dit 2 minuten bakken. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf ondertussen roeren met een garde tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat ongeveer de helft van de geraspte kaas smelten in de saus. Vet een ovenschaal in verdeel hier de aardappelpuree in. Wikkel de preirolletjes in een plakje ham. Leg ze op de puree. Schep hier met een sauslepel wat van de kaassaus op en verdeel de rest van de kaas er over. Zet de ovenschotel met preirolletjes nog 20 minuten in de oven. Garneer de ovenschotel eventueel nog met wat peterselie. Tip: liever vega? Vervang de ham door vegetarische plakken ham of laat deze achterwege en voeg een handje gezouten cachewnoten toe.

 • Rode bietjes

  Is het niet bijzonder? Je stopt een heel klein zaadje in de grond, verzorgd dit goed en ineens komt er een hartje tevoorschijn. Dat hartje groeit uit tot een volwaardige rode bietplant met een heerlijke, rode eetbare knol eronder. Ook al werken we al jaren in onze Voedseltuin, het blijft een geweldig fenomeen om te aanschouwen. Van één rode biet kunnen we niet veel mensen laten eten, dus bij ons gaat zaaien per honderden tegelijk. En dat gaat een groot deel van het jaar door. En dan natuurlijk niet alleen rode bieten, maar bijvoorbeeld ook sla, spitskool, rode kool, andijvie en courgettes.

 • De lente begint!

  In 2022 zijn we in de winter gestart met het aanleggen van een boomgaard. Hierin staan oude rassen fruitbomen zoals de Malus Domestica Benon, de Prunus Domestica Hauszwetsche en de Pyrus Communis Conference. We hebben nog meer rassen appelbomen, perenbomen, pruimenbomen, walnootbomen en natuurlijk kersenbomen. Helaas zijn er een paar bomen doodgegaan. Deze winter hebben we onze boomgaard weer voorzien van nieuwe bomen en de eerste bomen staan in bloei. We verheugen ons enorm op de eerste vruchten. In onze kleine kas zijn we al druk met het voorzaaien van verschillende groenten en de plannen voor de moestuin liggen klaar. Onze handen jeuken om weer samen in de tuin te werken. Lekker genieten van hoe alles groeit en bloeit. De lente begint!

bottom of page