top of page

16 items found for ""

  • De Voedseltuin in winterrust: voorbereiden op een nieuw seizoen

    Nu de winter zijn intrede doet, komt onze voedseltuin tot rust. De bedden, die in de zomer nog vol stonden met groenten, zijn nu grotendeels leeg. Alleen de winterprei blijft fier overeind staan in de koude maanden. Veel van de lege plekken hebben we ingezaaid met groenbemesters. Deze planten voeden de bodem en zorgen voor een goede start van het nieuwe tuinseizoen. Een natuurlijke verdediging: de meidoornhaag Een van onze grootste projecten van dit najaar was het aanleggen van een meidoornhaag. Aan drie zijden van de tuin hebben we in totaal 150 meter haag geplant. Deze meidoornhaag, vol scherpe stekels, moet voorkomen dat konijnen, hazen en reeën zich tegoed doen aan onze biologische groenten. Het is een ouderwetse, maar effectieve oplossing die vroeger vaak rond boerderijen werd toegepast. Bovendien past de haag prachtig in het landschap en draagt hij bij aan de biodiversiteit. In de toekomst zal hij niet alleen een barrière vormen, maar ook een schuil- en nestelplek bieden voor vogels. Regen, rust en plannen maken De afgelopen weken hebben we te maken gehad met flinke regenval, waardoor de tuin op sommige plekken onder water stond. Gelukkig zakt het water snel weg en laten we de grond nu even rusten. Dit is een belangrijke periode voor de bodem, zodat die zich kan herstellen en klaar is voor het volgende seizoen. Maar stilzitten doen we niet. We zijn voorzichtig begonnen met de herinrichting van de tuin. Het nieuwe ontwerp voorziet in plantvakken die van elkaar worden gescheiden door bessenstruiken. De eerste blauwe bessen zijn al geplant en in de komende maanden volgen kruisbessen, frambozen, rode bessen en zwarte bessen. Dit geeft de tuin niet alleen een natuurlijkere uitstraling, maar biedt onze vrijwilligers ook de kans om tussendoor te genieten van een gezonde snack. Vooruitkijken naar het nieuwe jaar Later deze winter zullen we compost aanbrengen om de bodem verder te voeden. Stap voor stap werken we toe naar een nieuwe opzet die zowel productief als aantrekkelijk is. Met deze plannen in het vooruitzicht kijken we vol enthousiasme uit naar het nieuwe jaar. Het belooft een jaar te worden waarin we niet alleen groenten, maar ook nog meer plezier en verbondenheid oogsten. Kom gerust eens langs in het nieuwe jaar om te zien wat er groeit en bloeit in onze voedseltuin. Samen maken we van deze plek een oase van duurzaamheid en gezelligheid!

  • Geslaagde workshop pompoenlantaarn maken

    Op een prachtige herfstdag hebben wij bij Voedseltuin Emmen een gezellige en creatieve workshop pompoenlantaarn maken georganiseerd. Dankzij een subsidie van de provincie Drenthe konden wij deze workshop gratis aanbieden aan onze deelnemers. Het sfeervolle Villa Flora, ons tuinhuis bij de Voedseltuin, bood de perfecte omgeving voor een inspirerende middag. De middag begon met een warm welkom. De deelnemers kregen een kop koffie of thee met een heerlijke koek. Vervolgens nam onze secretaris het woord en vertelde over het ontstaan en de doelen van Stichting Voedseltuin Emmen. Daarna was er een korte rondleiding door de Voedseltuin, waarbij iedereen kennis kon maken met de mooie omgeving waarin wij dagelijks werken aan het verbouwen van biologische groenten. Terug in Villa Flora was het tijd om creatief aan de slag te gaan. De deelnemers kozen een prachtige biologische pompoen uit, waarna ze met stiften en sjablonen hun eigen unieke ontwerp konden maken. Gewapend met mesjes en vol enthousiasme werd er druk overlegd, getekend en gesneden. De sfeer was ontspannen, en er was bewondering voor de bijzondere creaties die al snel vorm kregen. Tussendoor genoten de deelnemers van een tweede kop koffie en een lekker chocolaatje, terwijl de "ooh’s" en "aah’s" van bewondering door het tuinhuis klonken. De resultaten waren prachtig: van klassieke griezelgezichten tot kunstzinnige patronen, er was voor ieder wat wils. Vol trots showden de deelnemers hun eindresultaat. Het was een geslaagde en gezellige middag, waarbij iedereen vol inspiratie en met een prachtige pompoenlantaarn naar huis ging. We kijken terug op een succesvolle workshop, en wie weet wat voor creatieve activiteiten er nog volgen bij Voedseltuin Emmen! Bedankt aan iedereen die erbij was en aan de provincie Drenthe voor de steun!

  • Recept rode bieten salade

    Deze heerlijke salade kun je maken met de verse bietjes uit onze tuin. Wij aten de salade bij onze barbecue, maar je kan hem ook goed combineren met gebakken aardappeltjes. Nodig voor 4 personen: 8 rode bieten 1 rode ui 2 zure appels, bijvoorbeeld Elstar 8 augurken 12 zilveruitjes Voor de dressing: 2 eetlepels yoghurt, Griekse yoghurt van 2%vet 2 eetlepels mayonaise 2 theelepels grove mosterd beetje citroensap peper en zout Bereiding Kook of rooster de rode bieten gaar (als je ze roostert, krijgen ze meer smaak). Je kan ook gegaarde rode bieten uit de winkel gebruiken. Laat de bieten afkoelen. Snijd de bieten, ui, appels, augurken en zilveruitjes in kleine blokjes. Hussel alles goed door elkaar. Maak nu de dressing. Klop hiervoor alle ingrediënten voor de dressing goed door elkaar. Voeg eventueel wat citroensap of augurkennat toe voor de smaak. Voeg zout en peper toe naar smaak. Roer de salade en de dressing door elkaar en laat het geheel een uur in de koelkast staan voordat je de salade eet. Dit doe je natuurlijk met veel liefde en de verhouding van alles kun je ook naar eigen smaak aanpassen. Eet smakelijk!

  • Onze vrijwilligers-barbecue was weer gezellig

    Afgelopen week hadden wij weer onze vrijwilligers-barbecue. Gezellig met de vrijwilligers bij ons tuinhuis voor een hapje en een drankje. Even niet aan het werk, maar gewoon gezellig met elkaar samenzijn. De barbecue is georganiseerd door twee van onze vrijwilligers. Enkele andere vrijwilligers hadden van onze eigen groenten heerlijke salades en hapjes gemaakt. De rode bietensalade viel erg in de smaak en ook van de salade met tomaat, komkommer en feta is heerlijk gesmuld. We zijn gestart met een wandeling door het GreenField van Vepa. Dat is inmiddels een prachtig gevarieerd landschap geworden, een bruisende wereld van duurzaamheid en circulaire economie; een inspirerende plek waar innovatie en natuur samenkomen. Teruggekomen bij onze Villa Flora, zo heet ons tuinhuis, werden we verrast door een kleine pubquiz. In vier rondes werd ons geheugen op de proef gesteld met luisterfragmenten en foto's. Het wedstrijdelement was toch wel aanwezig. Na al die inspanning waren de eerste hapjes van de barbecue klaar. Voor ieder was er wel iets. Ons terras was leuk aangekleed met allerlei attributen: onder andere "foute slingers". Het zonnetje scheen nog heerlijk. Je zou niet verwachten dat het intussen toch alweer herfst geworden is. Toen het al een beetje begon te schemeren, na al het gezellige bijpraten en lekkere eten en drinken gingen we allen met een goed gevoel naar huis. Deze week gaat het werken in onze tuin gewoon weer door. In het najaar kan er nog geoogst worden en de plekken die leeg raken zaaien we in met groenbemester. Ook hebben we nog een aantal najaars-/winterklussen die we kunnen doen. Het plantteam heeft al plannen gemaakt voor het volgende seizoen. Ondertussen genieten we nog na van onze gezellige barbecue.

  • Snelle salade van ijsbergsla, tomaatjes en walnoot

    Deze snelle salade (binnen 10 minuten staat 'ie op tafel) is lekker als bijgerecht, maar kan ook prima voor de lunch. Of als avondmaaltijd met wat stokbrood en een lekker soepje. Ingrediënten (voor 4 personen) 200 gram ijsbergsla 250 gram cherrytomaten 1 komkommer 1 appel 3 sjalotjes 100 gram walnoten, ongezouten Voor de dressing: 4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel azijn 1 eetlepel balsamicoazijn 1 eetlepel vloeibare honing 1 theelepel mosterd peper en zout Bereidingswijze Heb je voorgesneden ijsbergsla? Doe deze dan in een grote slakom. Gebruik je een verse krop? Pluk er dan de buitenste bladen af. Snijd hierna met een scherp koksmes tot de harde stronk in reepjes. Draai je snijplank een kwart en snijd in kleinere stroken. Doe alsnog in de slakom. Hierna halveer je de cherrytomaatjes en voeg je deze toe. De komkommer snijd je in de lengte doormidden. Vervolgens snijd je er halve plakjes van. Daarna snijd je de appel in kleine blokjes, voeg ook deze toe aan de slakom. Eventueel kan je de appel eerst schillen. Pel daarna de sjalotjes en snijd in ringetjes. Tot slot hak je de walnoten in grove stukken en meng je deze door de salade. Maak de dressing Voor de dressing doe je alle ingrediënten in een hoge mengkom. Roer alles met een garde door elkaar en kruid vervolgens met wat peper en zout. Meng net zolang tot de dressing een klein beetje begint te schuimen. Meng vervolgens de helft van de dressing door de salade en schep goed om. Serveer de andere helft ernaast zodat ieder naar smaak nog wat toe kan voegen. Eet smakelijk!

  • Augustus = oogstmaand

    Het is weer augustus, een maand die traditioneel bekend staat als de oogstmaand. Dit is het moment waarop tuinders en boeren de vruchten van hun arbeid kunnen plukken, letterlijk en figuurlijk. Ook bij Voedseltuin Emmen, waar we met zorg en aandacht onze biologische groenten verbouwen, is augustus een drukke maar ontzettend bevredigende tijd. De historie van augustus als oogstmaand De maand augustus heeft historisch gezien altijd een bijzondere rol gespeeld in de landbouwkalender. In veel culturen stond deze tijd van het jaar in het teken van oogstfeesten, waarin men de overvloed van de natuur vierde en dankbaar was voor de opbrengst. Dit had niet alleen een praktische betekenis – de oogst moest worden binnengehaald voordat het weer omsloeg – maar ook een sociale en spirituele dimensie. De gemeenschap kwam samen om te oogsten en de vruchten van hun arbeid te delen, wat de onderlinge banden versterkte. Wij oogsten natuurlijk niet alleen in augustus... In onze Voedseltuin zijn we al voor de maand augustus begonnen met oogsten en we zullen ook nog wel na augustus doorgaan met het binnenhalen van onze rijkelijke opbrengst. De zomer is een periode waarin de tuin op zijn best is en de bedden vol staan met allerlei groenten. In augustus oogsten we vooral ijsbergsla, andijvie, rode bieten, sperziebonen, spitskolen en courgettes. Zoals altijd schenken we onze groenten aan Voedselbank Zuidoost Drenthe. De voedselbank zorgt ervoor dat de groenten terechtkomen bij degenen die het hard nodig hebben. Het is een manier voor ons om bij te dragen aan de gemeenschap en om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot verse, gezonde producten. Voedseltuin Emmen bloeit dankzij de inzet van onze vrijwilligers en de steun van de lokale gemeenschap. Samen maken we een verschil, één oogst tegelijk.

  • Andijviestamppot met spekjes

    Dit makkelijke recept voor een heerlijke Hollandse andijviestamppot is in de zomer natuurlijk ook perfect. Ingrediënten voor 4 personen 1200 gram kruimige aardappelen 800 gram andijvie 200 ml melk klont boter peper en zout 500 gram spekjes 2 uien Bereiding Kook de aardappelen gaar in 15 tot 20 minuten. Bak ondertussen de spekjes en de fijn gesneden ui in een droge koekenpan. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper. Giet er een flinke scheut warme melk bij. Voeg een klontje boter, een snuf peper en eventueel wat zout toe. Voeg de gesneden rauwe andijvie beetje bij beetje toe en roer goed door tot alles goed gemengd is. Laat nog een paar minuten zachtjes door verwarmen zodat de andijvie iets slinkt. Schep als laatste de spekjes en ui erdoor of erover. Eet smakelijk!

  • Gepofte aardappels van de BBQ

    Gepofte aardappels van de BBQ met zure room. Heerlijk als bijgerecht voor bij de barbecue! Ingrediënten voor 4 personen 8 grote kruimige aardappelen 15 gram verse bieslook 50 gram boter 125 gram zure room beetje peper en zout Bereiding Steek de barbecue aan. Wikkel alle aardappelen afzonderlijk in een dubbele laag aluminiumfolie. Leg de de ingepakte aardappelen rechtstreeks tussen de hele kolen en pof ze in ongeveer 45 minuten gaar. Snijd ondertussen de bieslook fijn. Prik met je vork in de aardappelen. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn de aardappelen gaar. Haal de aluminiumfolie van de aardappelen en snijdt de aardappelen half door. Bestrijk de aardappelen met boter. Breng ze verder op smaak met peper en zout. Verdeel de zure room over de aardappelen en bestrooi ze met de bieslook. Eet smakelijk!

  • Pasta met courgette en citroen

    Heerlijke zomerse pasta met courgette en een fris vleugje van citroen. Lekker met de krokante topping van geroosterde panko en basilicum. Ingrediënten (voor 4 personen) 300 gram spaghetti 2 grote courgettes 4 tenen knoflook 1 citroen 1 rode ui snuf chili 4 eetlepels panko (soort paneermeel) snuf peper en zout verse basilicum 4 eetlepels olijfolie Bereiding 1. Kook de spaghetti beetgaar, laat vervolgens uitlekken en vang een deel van het kookvocht op. 2. Rasp de courgette met een grove rasp. 3. Doe de courgette in een theedoek en knijp wat vocht eruit. 4. Snijd de knoflook in dunne plakjes en snipper de ui. 5. Verhit de helft van de olie in een grote pan. 6. Fruit deze in de pan aan. Voeg de courgette toe. 7. Rasp de citroen en knijp het sap eruit en voeg beide toe aan de pan met courgette. Breng de courgette op smaak met peper, zout en chili. 8. Schep dan de spaghetti door het groentemengsel en voeg een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. 9. Verhit de andere helft van de olie in een andere pan en bak hier de panko (soort paneermeel) goudbruin. 10. Serveer de pasta met courgette op een bord en bestrooi met de geroosterde panko, wat verse basilicum en eventueel wat extra druppels olijfolie. Eet smakelijk!

  • We kunnen oogsten!

    Onze tuin is zo halverwege het jaar goed gevuld met allerlei heerlijke groenten en aardappelen. We zijn inmiddels ook flink aan het oogsten. Zo hebben we al heel wat ijsbergsla, spitskolen, andijvie en courgettes naar Voedselbank Zuidoost Drenthe kunnen brengen. Ook kunnen we al rode bieten en sperzieboontjes oogsten. Uiteraard allemaal onbespoten en met liefde geteeld. We oogsten op woensdag en brengen de groenten gelijk naar de Voedselbank. De uitgifte is op donderdag. Verser dan dat kun je je groenten bijna niet krijgen. De lege plekken in de tuin vullen we met nieuw plantgoed. We kunnen nog steeds bestellen bij onze leverancier, al zal het seizoen wat dat betreft bijna voorbij zijn. Naast het planten van plantgoed zaaien we ook direct in de volle grond, met gewassen die nog te zaaien zijn. Je weet ook maar nooit hoe lang de zomer nog gaat duren. In onze proeftuin, dat is een gedeelte van de tuin waar onze vrijwilligers mogen experimenteren met gewassen, staat een mooie rij popcornmaïs en venkel. Daarnaast hebben we nog rode biet en wortel ingezaaid. Er is een flinke regenbui overheen gekomen, dus het is even afwachten of deze zaden niet weggespoeld zijn. Aan de andere kant van het middenpad planten we onze zelf opgekweekte pompoenen. We hopen dat we nog een vruchtbare voortzetting van dit moestuinseizoen gaan hebben.

  • We zijn druk bezig in de moestuin

    Nu de temperaturen hoog zijn en de grond vochtig genoeg is, kan iedereen volop in de tuin aan de slag. De siertuinen bloeien met de mooiste bloemen en op iedere volkstuin zie je op-en-top bedrijvigheid. In onze Voedseltuin is dat niet anders. Door de vele regen die de afgelopen herfst en winter is gevallen en we toch ook wel een nat begin van het voorjaar hadden, was onze tuin ook erg nat geworden. We konden daardoor wat later dan gewenst in onze moestuin starten. Inmiddels hebben we een flinke slag geslagen. De eerste planten van de 75 kg pootaardappelen staan in bloei. Daarop vangen we ook al de eerste coloradokevers met de hand af. Dat laatste is nu een dagelijkse klus voor ons. De overige plantvakken raken ook al flink gevuld. We bestellen plantgoed, maar we hebben ook gezaaid in onze kleine kas. Nu het warm genoeg is, kunnen we ook in de volle grond zaaien. Wat staat er op dit moment in onze tuin? Dat is al een mooie verscheidenheid aan gewassen: courgettes, prei, rode biet, ijsbergsla, andijvie, savooiekool, spitskool, wortels, sperziebonen en natuurlijk de aardappelen. Komende weken komen er nog andere soorten kolen, nog meer sla en andijvie, rode bieten, prei en wortels bij. Allemaal groentesoorten die we samen met Voedselbank Zuidoost Drenthe hebben uitgezocht. Want -zoals u weet- wij schenken onze oogst aan deze Voedselbank. Het grootste gedeelte van de moestuin wordt dus ingenomen door aardappelen en de groenten voor de voedselbank. Een klein gedeelte hebben wij ingericht als proeftuin. Daarin kunnen onze vrijwilligers zelf groenten telen. Gewoon om te kijken hoe ze groeien of om te kijken of onze grond en ons klimaat daarvoor geschikt zijn. We hebben in onze proeftuin nu popcornmaïs, knolvenkel, tomaten, aardbeien en zonnebloemen staan en een gedeelte is ingericht voor onze bloementuin met bloemen die insecten aantrekken. De proeftuin is nog niet vol, maar daar komt ongetwijfeld verandering in. Want experimenteren met groenten vinden wij leuk en we leren er van.

  • Wat telen we zoal in onze moestuin?

    Onze moestuin is 3000 m². Daar kun je heel veel in telen. Maar als je zo’n grote tuin hebt, wat ga je dan telen? De keuze van onze gewassen maken we in overleg met Voedselbank Zuidoost Drenthe. Het grootste deel van onze oogst schenken wij namelijk aan hen. We willen natuurlijk dat onze oogst goed terecht komt; dat het ook daadwerkelijk gegeten wordt. Daarvoor vragen wij feedback aan Voedselbank Zuidoost Drenthe. Op hun uitgiftepunten in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn horen zij wat de ontvangers van de levensmiddelenpakketten vinden. Zitten er groenten in die niet gegeten worden? Is er behoefte aan andere groenten? Wat vindt men van de aardappelen? Over het algemeen worden “oud-Hollandse” groenten zoals rode biet, sla, andijvie, wortelen, prei en kolen het beste ontvangen. Ook aardappelen worden veel gegeten en dan het liefst iets stevige aardappelen. Dat is voor ons fijn om te weten. Dan gaan we dat verbouwen in onze moestuin. Daarnaast moeten we letten op de houdbaarheid van de groenten en aardappelen. Op elk uitgiftepunt is er één keer per twee weken de uitgifte van de levensmiddelenpakketten. Dat betekent dat men verse groenten krijgt waarvan het fijn is dat die enigszins houdbaar zijn. Wij kiezen er daarom bijvoorbeeld voor om geen kropsla te telen, maar wel ijsbergsla. Die is namelijk langer houdbaar. Naast de wens van de cliënten van de voedselbank en de houdbaarheid van de groenten, kijken we ook wat goed groeit in onze tuin. We gebruiken geen kunstmest. Compost gebruiken we wel. Wij tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Om zoveel mogelijk evenwicht in onze tuin te krijgen, passen we wisselteelt toe en kijken we welke gewassen goed bij elkaar kunnen staan en welke niet. Ook planten we bepaalde bloemen tussen onze gewassen om zo op een natuurlijke wijze bepaalde insecten te weren. En om andere insecten aan te trekken hebben we verschillende stukken ingezaaid met wilde bloemenmengels. Rondom onze moestuin plaatsen we een gaashek waarmee we konijnen zoveel mogelijk buiten de tuin houden. Als laatste hebben we uiteraard te maken met de seizoenen. Bepaalde groenten doen het goed in de zomer en andere groenten oogst je vooral in de winter. We proberen met de keuze van de gewassen zo goed mogelijk de oogst de spreiden over het jaar. Bij ons eet je wat de seizoenen ons schenken.

bottom of page