13 items found for ""
- Onze vrijwilligers-barbecue was weer gezellig
Afgelopen week hadden wij weer onze vrijwilligers-barbecue. Gezellig met de vrijwilligers bij ons tuinhuis voor een hapje en een drankje. Even niet aan het werk, maar gewoon gezellig met elkaar samenzijn. De barbecue is georganiseerd door twee van onze vrijwilligers. Enkele andere vrijwilligers hadden van onze eigen groenten heerlijke salades en hapjes gemaakt. De rode bietensalade viel erg in de smaak en ook van de salade met tomaat, komkommer en feta is heerlijk gesmuld. We zijn gestart met een wandeling door het GreenField van Vepa. Dat is inmiddels een prachtig gevarieerd landschap geworden, een bruisende wereld van duurzaamheid en circulaire economie; een inspirerende plek waar innovatie en natuur samenkomen. Teruggekomen bij onze Villa Flora, zo heet ons tuinhuis, werden we verrast door een kleine pubquiz. In vier rondes werd ons geheugen op de proef gesteld met luisterfragmenten en foto's. Het wedstrijdelement was toch wel aanwezig. Na al die inspanning waren de eerste hapjes van de barbecue klaar. Voor ieder was er wel iets. Ons terras was leuk aangekleed met allerlei attributen: onder andere "foute slingers". Het zonnetje scheen nog heerlijk. Je zou niet verwachten dat het intussen toch alweer herfst geworden is. Toen het al een beetje begon te schemeren, na al het gezellige bijpraten en lekkere eten en drinken gingen we allen met een goed gevoel naar huis. Deze week gaat het werken in onze tuin gewoon weer door. In het najaar kan er nog geoogst worden en de plekken die leeg raken zaaien we in met groenbemester. Ook hebben we nog een aantal najaars-/winterklussen die we kunnen doen. Het plantteam heeft al plannen gemaakt voor het volgende seizoen. Ondertussen genieten we nog na van onze gezellige barbecue.
- Snelle salade van ijsbergsla, tomaatjes en walnoot
Deze snelle salade (binnen 10 minuten staat 'ie op tafel) is lekker als bijgerecht, maar kan ook prima voor de lunch. Of als avondmaaltijd met wat stokbrood en een lekker soepje. Ingrediënten (voor 4 personen) 200 gram ijsbergsla 250 gram cherrytomaten 1 komkommer 1 appel 3 sjalotjes 100 gram walnoten, ongezouten Voor de dressing: 4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel azijn 1 eetlepel balsamicoazijn 1 eetlepel vloeibare honing 1 theelepel mosterd peper en zout Bereidingswijze Heb je voorgesneden ijsbergsla? Doe deze dan in een grote slakom. Gebruik je een verse krop? Pluk er dan de buitenste bladen af. Snijd hierna met een scherp koksmes tot de harde stronk in reepjes. Draai je snijplank een kwart en snijd in kleinere stroken. Doe alsnog in de slakom. Hierna halveer je de cherrytomaatjes en voeg je deze toe. De komkommer snijd je in de lengte doormidden. Vervolgens snijd je er halve plakjes van. Daarna snijd je de appel in kleine blokjes, voeg ook deze toe aan de slakom. Eventueel kan je de appel eerst schillen. Pel daarna de sjalotjes en snijd in ringetjes. Tot slot hak je de walnoten in grove stukken en meng je deze door de salade. Maak de dressing Voor de dressing doe je alle ingrediënten in een hoge mengkom. Roer alles met een garde door elkaar en kruid vervolgens met wat peper en zout. Meng net zolang tot de dressing een klein beetje begint te schuimen. Meng vervolgens de helft van de dressing door de salade en schep goed om. Serveer de andere helft ernaast zodat ieder naar smaak nog wat toe kan voegen. Eet smakelijk!
- Augustus = oogstmaand
Het is weer augustus, een maand die traditioneel bekend staat als de oogstmaand. Dit is het moment waarop tuinders en boeren de vruchten van hun arbeid kunnen plukken, letterlijk en figuurlijk. Ook bij Voedseltuin Emmen, waar we met zorg en aandacht onze biologische groenten verbouwen, is augustus een drukke maar ontzettend bevredigende tijd. De historie van augustus als oogstmaand De maand augustus heeft historisch gezien altijd een bijzondere rol gespeeld in de landbouwkalender. In veel culturen stond deze tijd van het jaar in het teken van oogstfeesten, waarin men de overvloed van de natuur vierde en dankbaar was voor de opbrengst. Dit had niet alleen een praktische betekenis – de oogst moest worden binnengehaald voordat het weer omsloeg – maar ook een sociale en spirituele dimensie. De gemeenschap kwam samen om te oogsten en de vruchten van hun arbeid te delen, wat de onderlinge banden versterkte. Wij oogsten natuurlijk niet alleen in augustus... In onze Voedseltuin zijn we al voor de maand augustus begonnen met oogsten en we zullen ook nog wel na augustus doorgaan met het binnenhalen van onze rijkelijke opbrengst. De zomer is een periode waarin de tuin op zijn best is en de bedden vol staan met allerlei groenten. In augustus oogsten we vooral ijsbergsla, andijvie, rode bieten, sperziebonen, spitskolen en courgettes. Zoals altijd schenken we onze groenten aan Voedselbank Zuidoost Drenthe. De voedselbank zorgt ervoor dat de groenten terechtkomen bij degenen die het hard nodig hebben. Het is een manier voor ons om bij te dragen aan de gemeenschap en om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot verse, gezonde producten. Voedseltuin Emmen bloeit dankzij de inzet van onze vrijwilligers en de steun van de lokale gemeenschap. Samen maken we een verschil, één oogst tegelijk.
- Andijviestamppot met spekjes
Dit makkelijke recept voor een heerlijke Hollandse andijviestamppot is in de zomer natuurlijk ook perfect. Ingrediënten voor 4 personen 1200 gram kruimige aardappelen 800 gram andijvie 200 ml melk klont boter peper en zout 500 gram spekjes 2 uien Bereiding Kook de aardappelen gaar in 15 tot 20 minuten. Bak ondertussen de spekjes en de fijn gesneden ui in een droge koekenpan. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met een stamper. Giet er een flinke scheut warme melk bij. Voeg een klontje boter, een snuf peper en eventueel wat zout toe. Voeg de gesneden rauwe andijvie beetje bij beetje toe en roer goed door tot alles goed gemengd is. Laat nog een paar minuten zachtjes door verwarmen zodat de andijvie iets slinkt. Schep als laatste de spekjes en ui erdoor of erover. Eet smakelijk!
- Gepofte aardappels van de BBQ
Gepofte aardappels van de BBQ met zure room. Heerlijk als bijgerecht voor bij de barbecue! Ingrediënten voor 4 personen 8 grote kruimige aardappelen 15 gram verse bieslook 50 gram boter 125 gram zure room beetje peper en zout Bereiding Steek de barbecue aan. Wikkel alle aardappelen afzonderlijk in een dubbele laag aluminiumfolie. Leg de de ingepakte aardappelen rechtstreeks tussen de hele kolen en pof ze in ongeveer 45 minuten gaar. Snijd ondertussen de bieslook fijn. Prik met je vork in de aardappelen. Gaat dit gemakkelijk, dan zijn de aardappelen gaar. Haal de aluminiumfolie van de aardappelen en snijdt de aardappelen half door. Bestrijk de aardappelen met boter. Breng ze verder op smaak met peper en zout. Verdeel de zure room over de aardappelen en bestrooi ze met de bieslook. Eet smakelijk!
- Pasta met courgette en citroen
Heerlijke zomerse pasta met courgette en een fris vleugje van citroen. Lekker met de krokante topping van geroosterde panko en basilicum. Ingrediënten (voor 4 personen) 300 gram spaghetti 2 grote courgettes 4 tenen knoflook 1 citroen 1 rode ui snuf chili 4 eetlepels panko (soort paneermeel) snuf peper en zout verse basilicum 4 eetlepels olijfolie Bereiding 1. Kook de spaghetti beetgaar, laat vervolgens uitlekken en vang een deel van het kookvocht op. 2. Rasp de courgette met een grove rasp. 3. Doe de courgette in een theedoek en knijp wat vocht eruit. 4. Snijd de knoflook in dunne plakjes en snipper de ui. 5. Verhit de helft van de olie in een grote pan. 6. Fruit deze in de pan aan. Voeg de courgette toe. 7. Rasp de citroen en knijp het sap eruit en voeg beide toe aan de pan met courgette. Breng de courgette op smaak met peper, zout en chili. 8. Schep dan de spaghetti door het groentemengsel en voeg een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken. 9. Verhit de andere helft van de olie in een andere pan en bak hier de panko (soort paneermeel) goudbruin. 10. Serveer de pasta met courgette op een bord en bestrooi met de geroosterde panko, wat verse basilicum en eventueel wat extra druppels olijfolie. Eet smakelijk!
- We kunnen oogsten!
Onze tuin is zo halverwege het jaar goed gevuld met allerlei heerlijke groenten en aardappelen. We zijn inmiddels ook flink aan het oogsten. Zo hebben we al heel wat ijsbergsla, spitskolen, andijvie en courgettes naar Voedselbank Zuidoost Drenthe kunnen brengen. Ook kunnen we al rode bieten en sperzieboontjes oogsten. Uiteraard allemaal onbespoten en met liefde geteeld. We oogsten op woensdag en brengen de groenten gelijk naar de Voedselbank. De uitgifte is op donderdag. Verser dan dat kun je je groenten bijna niet krijgen. De lege plekken in de tuin vullen we met nieuw plantgoed. We kunnen nog steeds bestellen bij onze leverancier, al zal het seizoen wat dat betreft bijna voorbij zijn. Naast het planten van plantgoed zaaien we ook direct in de volle grond, met gewassen die nog te zaaien zijn. Je weet ook maar nooit hoe lang de zomer nog gaat duren. In onze proeftuin, dat is een gedeelte van de tuin waar onze vrijwilligers mogen experimenteren met gewassen, staat een mooie rij popcornmaïs en venkel. Daarnaast hebben we nog rode biet en wortel ingezaaid. Er is een flinke regenbui overheen gekomen, dus het is even afwachten of deze zaden niet weggespoeld zijn. Aan de andere kant van het middenpad planten we onze zelf opgekweekte pompoenen. We hopen dat we nog een vruchtbare voortzetting van dit moestuinseizoen gaan hebben.
- We zijn druk bezig in de moestuin
Nu de temperaturen hoog zijn en de grond vochtig genoeg is, kan iedereen volop in de tuin aan de slag. De siertuinen bloeien met de mooiste bloemen en op iedere volkstuin zie je op-en-top bedrijvigheid. In onze Voedseltuin is dat niet anders. Door de vele regen die de afgelopen herfst en winter is gevallen en we toch ook wel een nat begin van het voorjaar hadden, was onze tuin ook erg nat geworden. We konden daardoor wat later dan gewenst in onze moestuin starten. Inmiddels hebben we een flinke slag geslagen. De eerste planten van de 75 kg pootaardappelen staan in bloei. Daarop vangen we ook al de eerste coloradokevers met de hand af. Dat laatste is nu een dagelijkse klus voor ons. De overige plantvakken raken ook al flink gevuld. We bestellen plantgoed, maar we hebben ook gezaaid in onze kleine kas. Nu het warm genoeg is, kunnen we ook in de volle grond zaaien. Wat staat er op dit moment in onze tuin? Dat is al een mooie verscheidenheid aan gewassen: courgettes, prei, rode biet, ijsbergsla, andijvie, savooiekool, spitskool, wortels, sperziebonen en natuurlijk de aardappelen. Komende weken komen er nog andere soorten kolen, nog meer sla en andijvie, rode bieten, prei en wortels bij. Allemaal groentesoorten die we samen met Voedselbank Zuidoost Drenthe hebben uitgezocht. Want -zoals u weet- wij schenken onze oogst aan deze Voedselbank. Het grootste gedeelte van de moestuin wordt dus ingenomen door aardappelen en de groenten voor de voedselbank. Een klein gedeelte hebben wij ingericht als proeftuin. Daarin kunnen onze vrijwilligers zelf groenten telen. Gewoon om te kijken hoe ze groeien of om te kijken of onze grond en ons klimaat daarvoor geschikt zijn. We hebben in onze proeftuin nu popcornmaïs, knolvenkel, tomaten, aardbeien en zonnebloemen staan en een gedeelte is ingericht voor onze bloementuin met bloemen die insecten aantrekken. De proeftuin is nog niet vol, maar daar komt ongetwijfeld verandering in. Want experimenteren met groenten vinden wij leuk en we leren er van.
- Wat telen we zoal in onze moestuin?
Onze moestuin is 3000 m². Daar kun je heel veel in telen. Maar als je zo’n grote tuin hebt, wat ga je dan telen? De keuze van onze gewassen maken we in overleg met Voedselbank Zuidoost Drenthe. Het grootste deel van onze oogst schenken wij namelijk aan hen. We willen natuurlijk dat onze oogst goed terecht komt; dat het ook daadwerkelijk gegeten wordt. Daarvoor vragen wij feedback aan Voedselbank Zuidoost Drenthe. Op hun uitgiftepunten in de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn horen zij wat de ontvangers van de levensmiddelenpakketten vinden. Zitten er groenten in die niet gegeten worden? Is er behoefte aan andere groenten? Wat vindt men van de aardappelen? Over het algemeen worden “oud-Hollandse” groenten zoals rode biet, sla, andijvie, wortelen, prei en kolen het beste ontvangen. Ook aardappelen worden veel gegeten en dan het liefst iets stevige aardappelen. Dat is voor ons fijn om te weten. Dan gaan we dat verbouwen in onze moestuin. Daarnaast moeten we letten op de houdbaarheid van de groenten en aardappelen. Op elk uitgiftepunt is er één keer per twee weken de uitgifte van de levensmiddelenpakketten. Dat betekent dat men verse groenten krijgt waarvan het fijn is dat die enigszins houdbaar zijn. Wij kiezen er daarom bijvoorbeeld voor om geen kropsla te telen, maar wel ijsbergsla. Die is namelijk langer houdbaar. Naast de wens van de cliënten van de voedselbank en de houdbaarheid van de groenten, kijken we ook wat goed groeit in onze tuin. We gebruiken geen kunstmest. Compost gebruiken we wel. Wij tuinieren zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Om zoveel mogelijk evenwicht in onze tuin te krijgen, passen we wisselteelt toe en kijken we welke gewassen goed bij elkaar kunnen staan en welke niet. Ook planten we bepaalde bloemen tussen onze gewassen om zo op een natuurlijke wijze bepaalde insecten te weren. En om andere insecten aan te trekken hebben we verschillende stukken ingezaaid met wilde bloemenmengels. Rondom onze moestuin plaatsen we een gaashek waarmee we konijnen zoveel mogelijk buiten de tuin houden. Als laatste hebben we uiteraard te maken met de seizoenen. Bepaalde groenten doen het goed in de zomer en andere groenten oogst je vooral in de winter. We proberen met de keuze van de gewassen zo goed mogelijk de oogst de spreiden over het jaar. Bij ons eet je wat de seizoenen ons schenken.
- Gezocht: een algemeen bestuurslid
Stichting Voedseltuin Emmen is een vrijwilligersorganisatie die op biologische wijze aardappelen, groenten en fruit teelt voor mensen met een kleine portemonnee. Wij schenken onze oogst aan Voedselbank Zuidoost Drenthe. Daarnaast voorzien wij lokale kookclubs van onze verse, biologische groenten. Wij bieden een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en waar we samen kunnen werken en leren. Onder het genot van een kopje koffie of thee bieden we elkaar een luisterend oor als daar behoefte aan is. Onze stichting is de afgelopen jaren flink gegroeid; we hebben onze moestuin vergroot, we hebben een boomgaard aangelegd en steeds meer vrijwilligers en organisaties weten ons te vinden. Ter versterking van ons team zoeken we een algemeen bestuurslid, met als aandachtsgebieden nieuwe vrijwilligers en extern bezoek. Taken: o Kennismaking nieuwe vrijwilligers o Coördineren werkzaamheden nieuwe vrijwilligers o Initiëren educatie, workshops en rondleidingen o Ontvangen sponsoren en externe partners o Overige bestuurstaken We vergaderen één keer per maand. Voor een goed contact met onze overige vrijwilligers is het fijn om regelmatig op woensdagochtend en/of vrijdagochtend op de Voedseltuin aanwezig te zijn. Wil je graag bijdragen aan dit goede doel of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze secretaris Inka van der Velde via voedseltuinemmen@gmail.com . Start datum: in overleg Aantal vrijwilligers gezocht: 1 Locatie: Bargermeer Zuid Doelgroep : Volwassenen. Soort vrijwilligerswerk: Bestuursactiviteiten , Informatie, advies en voorlichting , Natuur en milieu , Tuin/ groen , PR, communicatie en media. Werkdagen : Flexibel, in overleg, Woensdagochtend, Vrijdagochtend. Plaats vrijwilligerswerk: Emmen breed.
- Ovenschotel met prei-rolletjes en kaas
Lekkere Hollandse ovenschotel met aardappelpuree, gestoofde prei rolletjes gewikkeld in ham en een romige kaassaus INGREDIËNTEN (voor 4 personen) 900 gr aardappelpuree 12 plakjes achterham (of voeg een handje gezouten cashewnoten toe) 6 middeldikke stengels prei 2 handje geraspte kaas 300 ml melk 30 gr bloem 30 gr boter Snuf kerrie BEREIDING Verwarm de oven op 200 graden. Bereid de puree volgens het recept of verpakking, roer een snuf kerrie door de puree. Verwijder eventueel vieze of kapotte bladeren van de prei. Snijd het bovenste donkergroene gedeelte van de prei, hier kun je bijvoorbeeld nog een lekkere soep mee maken. Snijd de stengels in 2 stukken en was ze onder de koude kraan. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook en stoof de lichte stukken prei ca. 8 minuten. Laat ze daarna goed en voorzichtig uitlekken. Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en roer door elkaar en laat de dit 2 minuten bakken. Giet dan beetje bij beetje de melk erbij en blijf ondertussen roeren met een garde tot een gladde saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Laat ongeveer de helft van de geraspte kaas smelten in de saus. Vet een ovenschaal in verdeel hier de aardappelpuree in. Wikkel de preirolletjes in een plakje ham. Leg ze op de puree. Schep hier met een sauslepel wat van de kaassaus op en verdeel de rest van de kaas er over. Zet de ovenschotel met preirolletjes nog 20 minuten in de oven. Garneer de ovenschotel eventueel nog met wat peterselie. Tip: liever vega? Vervang de ham door vegetarische plakken ham of laat deze achterwege en voeg een handje gezouten cachewnoten toe.
- Rode bietjes
Is het niet bijzonder? Je stopt een heel klein zaadje in de grond, verzorgd dit goed en ineens komt er een hartje tevoorschijn. Dat hartje groeit uit tot een volwaardige rode bietplant met een heerlijke, rode eetbare knol eronder. Ook al werken we al jaren in onze Voedseltuin, het blijft een geweldig fenomeen om te aanschouwen. Van één rode biet kunnen we niet veel mensen laten eten, dus bij ons gaat zaaien per honderden tegelijk. En dat gaat een groot deel van het jaar door. En dan natuurlijk niet alleen rode bieten, maar bijvoorbeeld ook sla, spitskool, rode kool, andijvie en courgettes.